De kerstdagen zijn voorbij en de laatste dagen van 2021 zijn aangebroken. In deze dagen reflecteren we op wat er het afgelopen jaar is gebeurd en nemen we tijd om goede voornemens voor het nieuwe jaar te maken. Je vraagt je natuurlijk af, hebben die goede voornemens eigenlijk wel zin? Hoe kan je zorgen dat je jezelf er ook echt aan gaat houden?
Wist je dat bijna de helft van alle goede voornemens in de eerste maanden van het nieuwe jaar faalt? Vaak komt dit door de omvang van je goede voornemen en vooral hoe je deze aanpakt. We helpen je graag om ervoor te zorgen dat jouw goede voornemens dit jaar wel slagen en je niet in de eerste maanden al opgeeft.
De juiste voornemens kiezen.
Je hebt de meeste kans van slagen als je doelen kiest die haalbaar zijn, maar ook zinvol. Veel voornemens mislukken omdat ze niet de juiste zijn voor jou. De meeste mensen kiezen doelen op basis van wat anderen of de samenleving van ze verwacht. Een andere reden waarom goede voornemens vaak sneuvelen is omdat deze niet specifiek en realistisch zijn om ze te bereiken. Denk aan S.M.A.R.T. bij het plannen van jouw goede voornemens.
Splits je doelen op
Als je te veel op je neemt, overweldig je jezelf voordat je zelfs maar begonnen bent tr werken aan je goede voornemens. Wanneer je een doel maakt, wil je het opsplitsen in kleinere subdoelen. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Dit helpt om te beginnen aan je grotere doel. Ofwel, vraag jezelf af: wat is het doel en wanneer wil je het bereiken. Werk vervolgens achteruit.
Waardeer de reis
Vaak kunnen mensen zo verstrikt raken in hoe moeilijk het is om vooruitgang te boeken dat ze de ervaring niet waarderen en zien hoe ver ze al zijn gekomen. Zelfs als het een stap verder is, dat is vooruitgang, toch? Het bereiken van een doel is niet gemakkelijk, als dat zo was, zouden we geen goede voornemens voor het nieuwe jaar nodig hebben! Om je doelen te bereiken is consistentie, doorzettingsvermogen en hard werken nodig. Op de momenten dat je het te zwaar vindt, focus je dan op de kleine stapjes die je hebt gemaakt, hoe klein ook…. Dat heet vooruitgang.
Een ondersteuningssysteem maken
Bij het focussen op je doelen is het belangrijk om mensen om je heen te hebben die begrijpen wat belangrijk voor je is en waarom je doel belangrijk is. Degenen die op de hoogte zijn van jouw plannen, kunnen jou helpen zich eraan te houden. Het is ook een goede manier om jezelf verantwoordelijk te houden wanneer hard werken het laatste is wat je wilt doen.
Wees mild voor jezelf
Niet alle dagen verlopen volgens plan. Het dagelijkse leven kan ervoor zorgen dat we van onze doelen worden afgeleid. Hoe pak je een tegenslag aan? Ten eerste moet je onthouden dat verandering moeilijk is, hoe goed je jouw doelen ook hebt gepland. Probeer je niet te concentreren op het falen op de korte termijn doelen, houd je oorspronkelijke doel voor ogen en geef nooit op! Als je bijvoorbeeld in februari niet het gewicht hebt verloren dat je had gehoopt, beoordeel dan waar het mis is gegaan en plan vervolgens een nieuwe strategie voor de volgende maand. Ga verder!