De overgang en menopauze zijn natuurlijke fases in het leven van een vrouw, meestal rond de leeftijd van 45 tot 55 jaar, waarbij de vruchtbaarheid afneemt en de menstruatie uiteindelijk stopt. Tijdens deze periode vinden er hormonale veranderingen plaats die verschillende symptomen kunnen veroorzaken, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Naast deze bekende symptomen is er groeiende aandacht voor de rol van omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan gifstoffen, en hoe deze de menopauze kunnen beïnvloeden.
Gifstoffen, of toxines, zijn schadelijke stoffen die in het milieu aanwezig zijn en die via verschillende wegen in ons lichaam terecht kunnen komen. Deze stoffen kunnen afkomstig zijn van luchtverontreiniging, chemicaliën, zoals polychloorbifenylen (PCB's), pesticiden, plastics (zoals bisfenol A of BPA), zware metalen (zoals lood en kwik) en zelfs bepaalde cosmetica. De ophoping van deze toxines in het lichaam kan leiden tot gezondheidsproblemen en mogelijk de natuurlijke processen in het lichaam verstoren.
Onderzoek suggereert dat blootstelling aan bepaalde gifstoffen een rol kan spelen in de timing en ernst van menopauzale symptomen. Zo kun je bijvoorbeeld vervroegd in de overgang komen door blootstelling aan bepaalde chemicaliën en pesticiden. Deze kunnen namelijk de hormoonbalans verstoren, wat weer kan leiden tot een vroegtijdige uitputting van de eicellen. Hormonale schommelingen kunnen ook voor een verergering zorgen van klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Blootstelling aan zware metalen, zoals lood, kan het risico op osteoporose verhogen, aangezien deze metalen zich in de botten kunnen ophopen en vrijkomen wanneer de botmassa afneemt, wat vaak gebeurt tijdens en na de menopauze.
Het is belangrijk om bij klachten bewust te zijn van de mogelijke invloed van gifstoffen. Door bewuste keuzes te maken in voeding, leefstijl en omgevingsfactoren, kun je de impact van deze toxines verminderen en zo bijdragen aan het verminderen of soms zelfs vermijden van klachten.
Een paar tips:
- Eet biologisch
Kies voor biologische voedingsmiddelen om blootstelling aan pesticiden te verminderen.
- Zweet!
Door te zweten kunnen bepaalde gifstoffen worden afgevoerd. Dit kan door sporten of door warmte (zoals de sauna).
- Kies voornatuurlijke schoonmaak- en verzorgingsproducten
Vermijd producten die schadelijke chemicaliën bevatten, zoals ftalaten en parabenen.
- Ventileer je leefomgeving
Zorg voor voldoende frisse lucht in huis om de ophoping van binnen-luchtvervuiling te verminderen.
- Vegan Flex
De one-stop-solution detoxkuur! Het helpt je lichaam effectiever ontgiften d.m.v. veel gezonde voeding, beweging en aanvullende voedingssupplementen.