Heerlijke burgers met zoete aardappelfrietjes
Een lekker knapperige linzenburger met smeuïge guacamole en zoete aardappelfrietjes. We delen graag dit eenvoudige en voedzame recept met je, want gezond en lekker eten hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Ingrediënten: Voor de zoete aardappelfrietjes:
• 2 middelgrote zoete aardappels, geschild en in frietjes gesneden
• 1 eetlepel olijfolie
• 1/2 theelepel paprikapoeder
• Zout en peper naar smaak
Voor de linzenburgers:
• 1 pot (400 g) linzen, uitgelekt en afgespoeld
• 1 kleine rode ui, fijngehakt
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 1 theelepel gemalen komijn
• 1 theelepel gerookt paprikapoeder
• 1/2 theelepel kurkuma
• 2 eetlepels gehakte verse peterselie of koriander
• 3 eetlepels volkoren broodkruimels
• Zout en peper naar smaak
• Plantaardige (bv kokos-) olie om te bakken
Voor de guacamole topping:
• 3 rijpe avocado’s
• 1 grote rijpe tomaat, fijn gesneden
• 1 kleine rode ui, fijn gesneden
• 1 kleine rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijn gesneden
• 1 limoen, uitgeperst
• peper en zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de rauwe zoete aardappelfrietjes met de olijfolie, paprikapoeder, zout en peper. Verspreid ze gelijkmatig over een bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn. Schep de frietjes halverwege de baktijd om, zodat ze gelijkmatig roosteren.
Terwijl de frietjes bakken maak je de linzenburgers. In een kom meng je alle ingrediënten. Gebruik een vork of aardappelstamper om de linzen te pletten en de ingrediënten te mengen tot een stevig mengsel. Vorm burgers van gewenste grootte.
Verhit een beetje plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de linzenburgers ongeveer 3-4 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en stevig zijn.
Terwijl de burgers bakken in de pan maak je alvast de guacamole door de rijpe avocado’s fijn te prakken in een kom. Meng hier vervolgens alle ingrediënten doorheen, behalve de limoen en peper en zout, hiermee breng je tot slot het mengsel mee op smaak.
Serveer de frietjes en burgers met een flink bord groenten (tip: kan ook uit de oven, scheelt tijd!).
Let op, dit recept is niet afgestemd op het Vegan Flex protocol, maar wel goed in te zetten bij een gezonde leefstijl en/of na de Vegan Flex kuur.
Door gebruik te maken van onze website, ga je akkoord met ons
Cookie beleid